streda 8. júna 2011

U pacientov s veľkým bruchom je väčšie riziko úmrtia

Ludia s ischemickou chorobou srdca sú vystavení väčšiemu riziku úmrtia, ak majú v oblasti pása uložený tuk. Vyplýva to z najnovších výskumov amerických vedcov.

Tím z organizácie Mayo Clinic, ktorý analyzoval údaje z piatich štúdií týkajúcich sa 15 923 pacientov, zistil, že toto riziko sa týka dokonca aj ľudí s normálnym indexom telesnej hmotnosti (BMI). Ako výskumníci uviedli pre Journal of the American College of Cardiology, ľudia s tukom v oblasti pása by sa mali pokúsiť schudnúť.

Vedci z Mayo Clinic sa sústredili na rozdiel medzi obvodom bokov a pása pre zmeranie množstva tuku v spomínanej časti tela, ale aj na BMI, ktorý je pomerom výšky a váhy. Ako zistili, riziko smrti je až o 75 percent vyššie u ľudí so zásobami tuku v oblasti pása v porovnaní so štíhlymi pacientmi. Dokonca aj u pacientov s normálnou hmotnosťou, u ktorých sa BMI pohybuje medzi 20 a 25, je riziko vyššie, ak majú tuk sústredený v oblasti brucha.

"BMI je iba meranie váhy vo vzťahu k výške. Čo sa zdá byť dôležitejšie, je to, ako je tuk rozložený v tele," uviedol Thais Coutinho z Mayo Clinic. Výskumníci súhlasia s tým, aby lekári robili merania obvodu bokov a pása u všetkých pacientov s ischemickou chorobou srdca, aby im mohli poradiť, ako znížiť ich riziká.

Podľa British Heart Foundation by ľudia so srdcovými ochoreniami mali byť opatrní. Podľa Mikea Knaptona z tejto organizácie "štúdia ukázala, že abdominálna obezita (pri ktorej je tuk uložený v oblasti pása) je významným rizikovým faktorom u pacientov s koronárnou chorobou srdca dokonca aj vtedy, ak majú normálny BMI a zdravú hmotnosť".

"Môže byť mätúce počuť, že rastúci BMI je pre vás zlý a potom počuť, že obvod pása je dôležitý, dokonca dôležitejší ako BMI. Ja by som poradil, aby váš BMI bol vo všeobecnosti medzi 20 a 25, a ak trpíte srdcovou chorobou, musíte byť mimoriadne opatrný, ak máte v oblasti pása nadbytočnú hmotnosť," dodal.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára