streda 8. júna 2011

Otestujte sa: Čo a koľko toho (ne)viete o cholesterole? Čítajte viac...

Slovo cholesterol už počul hádam každý z nás. Ale ovládate aj poznatky, ktoré s ním súvisia. Otestujte sa s nami.

Koľko percent z celkovej kalorickej potreby pokrývajú v potrave tuky?
a. 15 až 30 %
b. viac ako 50 %
c. menej ako 10 %
d. bolo by ideálne, ak by neboli v potrave

Ktorý cholesterol je "dobrý" – teda chráni pred aterosklerózou?
a. LDL (low density lipoproteins. cholesterol – lipoproteíny nízkej hustoty
b. HDL (high density lipoproteins. cholesterol – lipoproteíny vysokej hustoty
c. triglyceridy
d. nasýtené tuky

Prečo je dobré konzumovať viac rýb a ktoré ryby preferujeme?
a. pretože obsahujú pomerne veľa omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, preferujeme chudé (nemastné. ryby
b. pretože obsahujú pomerne veľa omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, preferujeme tučné (mastné. ryby
c. pretože obsahujú pomerne veľa nasýtených tukov, preferujeme tučné (mastné. ryby
d. pretože obsahujú pomerne veľa omega-6 polynenasýtených mastných kyselín, preferujeme tučné (mastné. ryby

Existujú aj rastlinné zdroje n-3 PUFA?
a. áno, ľanový olej, vlašské orechy, repka olejná, strukoviny, lieskovce
b. nie
c. predovšetkým ovocie a koreňová zelenina
d. obsahuje ich každé ovocie a zelenina

Viete uviesť odporúčané hodnoty celkového cholesterolu v krvi?
a. pod 6,0 mmol/l
b. pod 3,0 mmol/l
c. pod 6,0 mmol/l v zdravej populácii a u ľudí, ktorí už majú srdcovo-cievne ochorenie pod 4,5 mmol/l
d. pod 5,0 mmol/l v zdravej populácii a u ľudí, ktorí už majú srdcovo-cievne ochorenie pod 4,5 mmol/l

Je konzumácia margarínov ako náhrady masla správna?
a. rozhodne áno, pretože margaríny sú na báze stužených tukov, obsahujú veľa n-6 PUFA
b. rozhodne nie, pretože margaríny sú na báze stužených tukov, obsahujú veľa n-6 PUFA
c. rozhodne áno, ale len tých, ktoré sú obohatené o n-3 PUFA
d. margaríny sú vo všeobecnosti zdravšie ako maslo

Koľko porcií ovocia a zeleniny by sme mali denne skonzumovať?
a. 5 až 7 porcií
b. každý deň aspoň 1 porciu
c. vhodná je konzumácia aspoň jednej porcie každý druhý deň
d. postačuje jedna väčšia porcia denne (500 gramov a viac..

Ktoré orechy sú zdravé?
a. arašidy, vlašské orechy, lieskovce, mandle
b. arašidy, kešu oriešky, vlašské orechy, lieskovce, mandle
c. všetky
d. vlašské orechy, lieskovce, mandle.

Potrebuje človek pre život aj prívod cholesterolu potravou?
a. áno, v obmedzenom množstve, je dôležitý nielen z hľadiska energetiky organizmu, ale aj ako stavebná súčasť buniek
b. nie
c. len tí, ktorí majú veľmi nízky cholesterol
d. nie, je síce dôležitý nielen z hľadiska energetiky organizmu aj ako stavebná súčasť buniek, ale máme ho dostatok v tele

Ktoré mastné kyseliny v potrave sú najnebezpečnejšie?
a. n-3 PUFA
b. n-6 PUFA
c. mononenasýtené mastné kyseliny
d. trans formy mastných kyselín

Ktorý spomedzi uvedených olejov je najmenej vhodný pre pacientov s vysokou hladinou cholesterolu?
a. olivový
b. kokosový
c. ľanový
d. repkový

Denne by mal človek skonzumovať:
a. 2 jedlá
b. 4 jedlá
c. 5-6 jedál
d. 1 poriadne jedlo

Najvyššiu energetickú hodnotu v potrave majú:
a. bielkoviny
b. tuky
c. zelenina
d. chlieb

Hladinu cholesterolu v krvi najviac zvyšuje konzumácia:
a. chleba a pečiva
b. sójového mäsa
c. krémových zákuskov
d. tučnej ryby

Cholesterol sa nenachádza v:
a. mäse
b. rastlinnom oleji
c. bravčovej masti
d. masle

Nasýtené mastné kyseliny:
a. zvyšujú hladinu cholesterolu v krvi
b. znižujú hladinu cholesterolu v krvi
c. zlepšujú vstrebávanie železa
d. sú zdrojom glukózy

Ktoré mastné kyseliny zaraďujeme k zdraviu prospešným?
a. polynenasýtené mastné kyseliny
b. nasýtené mastné kyseliny
c. trans-mastné kyseliny
d. kyselinu maslovú

Zdrojom polynenasýtených mastných kyselín sú predovšetkým:
a. ovocie a zelenina
b. rastlinné tuky a ryby
c. mäso a údeniny
d. bravčová masť

Trans-mastné kyseliny sa vyskytujú vo väčšom množstve:
a. vo vaječnom žĺtku
b. v sóji
c. v sušenom ovocí
d. v zemiakových hranolčekoch

Význam vlákniny pre organizmus:
a. je výživná
b. dodáva organizmu energiu
c. znižuje hladinu cholesterolu v krvi
d. je zdrojom vitamínov

Väčšie množstvo vlákniny obsahuje:
a. slepačie vajce
b. celozrnné obilniny
c. jogurt
d. káva

Človek by mal denne vypiť priemerne:
a. 0,5 litra tekutín
b. 1 liter tekutín
c. 2-2,5 litra tekutín
d. 5 litrov tekutín

Nevhodný nápoj v pitnom režime:
a. minerálky
b. kokakola
c. pitná voda
d. nesladený čaj

Denný prijem soli by nemal prekročiť:
a. 10 gramov
b. 2 gramy
c. 1 000 miligramov
d. 5 gramov

Správna príprava jedla je:
a. vyprážanie
b. dusenie
c. fritovanie
d. pečenie

Medzi zdraviu prospešné potraviny nepatrí:
a. tučná ryba
b. údená šunka
c. fazuľa
d. polotučné mlieko

Najviac energie by mal človek získavať:
a. zo sacharidov
b. z bielkovín
c. z tukov
d. z nápojov

Je nutné pri dedične podmienenej zvýšenej hladine cholesterolu okrem diéty aj dlhodobé užívanie liekov na jeho zníženie?
a. áno
b. nie
c. ak sa dosiahne zníženie hladiny cholesterolu, vtedy ich možno už vysadiť

Správne odpovede: a; b; b; a; d; b; a; d; a; d; b; c; b; c; b; a; a; b; d; c; b; c; b; d; b; b; a; c.


Test zostavili: Gabriel Kamenský, Daniel Pella

Sledujte temu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára