streda 8. júna 2011

Serial o cholesterole. Zoznámte sa. Cholesterol, tichý zabijak...

Cholesterol je pre ľudský organizmus nenahraditeľný a bez neho nie je možný život.

Podľa MUDr. Alžbety Béderovej zo Združenia pre zdravie a výživu je potrebné názory, že cholesterol je pre organizmus nepriateľ číslo jeden, poopraviť. Cholesterol má kľúčové postavenie medzi tukovými látkami, ktoré tvoria bunkové membrány zabezpečujúce dôležité bunkové funkcie. Okrem toho má rozhodujúce zastúpenie aj v žlči a žlčových kyselinách, ktoré slúžia na trávenie tukov, je východiskom na vytvorenie vitamínu D dôležitého pre stavbu kostí, tvorí základ steroidných hormónov aktivizujúcich sa napríklad pri rôznych druhoch stresu atď.

Cholesterol sa nachádza v organizme každého cicavca - aj toho najzdravšieho.
Celkový obsah cholesterolu v organizme je približne 140 g, pričom asi 93 % sa nachádza v bunkových membránach. Za vznik prípadnej aterosklerózy zodpovedá približne len 5 % cholesterolu, ktorý prúdi v krvnej plazme. Denne náš organizmus tvorí v pečeni, ale aj v črevnej stene asi 800 mg cholesterolu. Cholesterol sa vylučuje žlčou do dvanástnika a potom do čriev, kde sa ako dôležitá látka opätovne vstrebáva. Prísun cholesterolu potravou predstavuje denne asi 300 mg. Cholesterol v tele teda pochádza z dvoch zdrojov. Podiel cholesterolu z potravín je podstatne nižší ako cholesterol vnútorný.

Cholesterol sa nachádza výlučne v potravinách živočíšneho pôvodu.
V žiadnej rastline sa jeho prítomnosť nepodarilo dokázať.

Cholesterol je dobrý sluha, ale zlý pán.
Je nevyhnutný pre život, potrebuje ho prakticky každá bunka. Škodlivým sa stáva vo chvíli, keď je jeho ponuka nadbytočná. "Ak však v potrave obmedzíme prísun cholesterolu, prípadne ho z potravy úplne vylúčime, vôbec neovplyvníme vlastnú tvorbu cholesterolu, ktorá je pre jeho hladinu rozhodujúca," tvrdí prof. MUDr. Viliam Bada, CSc., z Bratislavy, vo svojej príručke Cholesterol trochu inak. "Potravina označená nápisom neobsahuje žiadny cholesterol nie je pre pacienta so zvýšenou hladinou cholesterolu bezpečnou voľbou. Aj potravina úplne bez cholesterolu môže obsahovať látky významne zvyšujúce hladinu cholesterolu!"

Hladinu cholesterolu rozhodujúcim spôsobom zvyšujú transformy mastných kyselín a nasýtené mastné kyseliny.
Transformy mastných kyselín (TFA) sa v prirodzených potravinách vyskytujú len vo veľmi malom množstve. Medzi dva hlavné zdroje TFA patria stužené rastlinné tuky (najmä lacné stužené tuky určené na pečenie a stužený pokrmový tuk používaný pri výrobe plniek do keksov, zákuskov, dobošiek, ako lacné polevy) a potraviny pripravené fritovaním. Fritovanie je hlavným spôsobom prípravy jedál v reštauráciách rýchleho občerstvenia. Na druhom mieste zvyšujú hladinu cholesterolu nasýtené mastné kyseliny. Ich hlavným zdrojom z hľadiska našej spotreby sú predovšetkým živočíšne potraviny (maslo, mäso, mlieko a výrobky z nich), ale v skutočnosti najvyšší podiel týchto kyselín obsahujú dva rastlinné tuky - kokosový tuk a palmový jadrový tuk.

Aj nesprávne pripravené vegetariánske menu teda môže zvyšovať hladinu cholesterolu.
Ak budete jesť fritovanú cukinu, fritovaný špíz z tofu, vyprážaný hermelín s hranočelkmi s náhradou majonézy vyrobenej s prímesou čiastočne hydrogenizovaného sójového oleja a ako dezert obľúbené kokosové pochúťky (napr. laskonku, kokosové guľôčky), prijmete vysokú koncentráciu škodlivých mastných kyselín. Podľa prof. MUDr. Daniela Pellu, PhD., z Košíc úmrtnosť na srdcové choroby patrí v Indii medzi jednu z najvyšších. Indovia pritom takmer vôbec nejedia mäso, ale spotrebujú najviac margarínov na svete.

Pri udržiavaní zdravej hladiny cholesterolu je dôležitý výber nielen druhu pokrmu, ale aj jeho vhodná príprava.
Medzi odporúčané postupy patria varenie, dusenie, grilovanie či opekanie na malom množstve tuku. Bez tuku je možné jedlo pripravovať s pomocou kvalitnej teflónovej panvice, v teplovzdušnej či mikrovlnnej rúre, v pare (parné hrnce), v antikorových nádobách s posilneným dnom, v alobale či vo fólii.

Jestvuje živočíšny tuk, ktorý pomáha veľmi efektívne znižovať hladinu cholesterolu.
Ide o rybí tuk, ktorý sa toľko odporúča v rámci prevencie srdcovo-cievnych ochorení. V prípade rýb dokonca platí - čím mastnejšia, tým zdravšia. Ryby (podobne ako rastlinný olivový olej alebo iné za studena lisované oleje) totiž obsahujú veľké množstvo tzv. nenasýtených mastných kyselín. Úmrtnosť na srdcové choroby je najnižšia u Eskimákov. Tí síce konzumujú veľa cholesterolu, ale jedia aj veľa rýb. Ryby teda treba jesť 2-, 3-krát týždenne, pri neznášanlivosti aspoň 3-omega mastné kyseliny v tobolkách. Črevné vstrebávanie cholesterolu významne znižuje vláknina v strukovinách, ovse, jačmeni. Strukoviny vo všeobecnosti predstavujú zdroj 3-omega mastných kyselín. Viac ich je, samozrejme, v rybách.

Cholesterol nie je len jeden. Poznáme "dobrý" HDL-cholesterol a "zlý" LDL-cholesterol. Bežne sa súčet všetkých druhov cholesterolu pomenúva ako celkový cholesterol.
"Dobrý" cholesterol je schopný na seba viazať cholesterol, vychytávať ho z cievnej steny, a tým pôsobiť proti rozvoju aterosklerózy. "Zlý" cholesterol je hlavnou látkou potrebnou pre vznik kôrnatenia tepien. Cieľom by malo byť dosiahnuť čo najvyššiu hladinu "dobrého" HDL-cholesterolu, ktorý plní v tele ochrannú úlohu.

"Dobrý" HDL-cholesterol je možné zvyšovať aj bez použitia liekov - a veľmi efektívne.
A to pravidelným, každodenným aeróbnym cvičením vytrvalostného typu. Aeróbne cvičenie zvyšuje spotrebu kyslíka, zvyšuje produkciu tepla, preto sa navonok prejavuje potením. Optimálne je urobiť 10-tisíc krokov za deň (alebo 5 - 6 km). Vítaný je zvlnený terén alebo chôdza do schodov. Výdaj energie prehlbuje chôdza kombinovaná s použitím upravených lyžiarskych palíc (nordic walking).

Odporúčané hodnoty tukov v krvi (v mmol/l)

Celkový cholesterol
požadovaný menej ako 5,0
hranične zvýšený 5,0-6,0
vysoký viac ako 6,0

Dobrý (HDL) cholesterol
Muži
nízky - menší ako 1,0
blízky optimálnemu - 1,0-1,4
optimálny - viac ako 1,4

Ženy
nízky - menší ako 1,2
blízky optimálnemu - 1,2-1,6
optimálny - viac ako 1,6

Zlý (LDL) cholesterol
platí pre obe pohlavia
optimálny - menej ako 2,5
blízky optimálnemu - 2,5-3,5
hranične zvýšený - 3,5-4,0
vysoký - 4,0-5,0
veľmi vysoký - viac ako 5,0

U pacientov s ochorením srdca a ciev či cukrovkou sú odporúčané hodnoty celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu ešte prísnejšie.

Rozdelenie tukov

1. Podľa zdroja
viditeľné: maslo, sadlo, rastlinné tuky, oleje, mastné časti mäsa
skryté: zákusky, sušienky, tučné syry, tučné pečivo-croissanty, šišky, mastné, vyprážané jedlá
2. Podľa pôvodu
živočíšne: maslo, sadlo, loj, slanina
rastlinné: olivový, repkový, slnečnicový, sójový olej a rastlinné tuky z nich vyrábané

Sledujte tému

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára