streda 8. júna 2011

Spustí epidémia obezity cunami srdcových chorôb? Najtučnejší sú českí muži


Viac než pol miliardy ľudí, takže každý desiaty človek na svete, trpí obezitou. V porovnaní s rokom 1980 ide o viac než dvojnásobok a odborníci varujú, že epidémia obezity sa prelieva z rozvinutých štátov aj do chudobnejších krajín.

Problémy s obezitou či nadváhou zvyšujú riziko srdcových chorôb, cukrovky, niektorých druhov rakoviny či artrózy.

Európskymi víťazmi sú českí muži a turecké ženy, patria v priemere k najťažším v Európe. Vyplýva to z troch nových štúdií, ktoré spracovali vedci vo Veľkej Británii spolu s vedcami v USA, v spolupráci s organizáciou WHO. Ich výsledky zverejnil časopis Lancet.

"Nadváha a obezita, vysoký krvný tlak a zvýšený cholesterol už nie sú len problémom vyspelých a bohatých krajín," povedal vedúci štúdie Majid Ezzati. Svet je jednoducho ťažší a ťažší, zvlášť na západe, poznamenala agentúra AP.

Index BMI, podľa ktorého sa stanovuje obezita, celosvetovo vzrástol. Problémy s obezitou či nadváhou zvyšujú riziko srdcových chorôb, cukrovky, niektorých druhov rakoviny či artrózy. Vysoký krvní tlak, ktorý je ďalším kľúčovým rizikovým faktorom srdcových chorôb, je najväčším zabijakom na svete.

V Európe nadváhou trpí viac ako polovica dospelých, čo veľmi zaťažuje rozpočty štátov na zdravotníctvo. Jedinou výnimkou sú v západnej Európe Talianky, ktoré v porovnaní s rokom 1980 vážia menej. Podľa agentúry AFP je to odrazom zmeny miestnej kultúry, ktorá začala klásť väčší dôraz na líniu - a tiež dôsledkom nárastu priemernej výšky obyvateľov.

"Najťažšími na svete sú ľudia na tichomorských ostrovoch ako je Americká Samoa. Z rozvinutých krajín sú najťažší Američania, najľahší Japonci.

V roku 1980 bolo na celom svete obéznych približne 5 percent žien a 8 percent mužov. Do roku 2008 ich počet stúpol na takmer 10 percent mužov a 14 percent žien. To znamená, že obéznych je na celom svete 205 miliónov mužov a 297 miliónov žien. Ďalších 1,5 miliardy dospelých trpí nadváhou. Kilá ľudia naberajú všade, vrátane Ázie či Afriky.

Srdcové choroby sú primárnou príčinou smrti ľudí v rozvinutom svete a každoročne sa vynakladajú miliardy dolárov na zdravotnícke vybavenie a medikamenty na ich liečbu. Štúdia uvádza, že v niektorých oblastiach sa podarilo dosiahnuť pokrok, ale znepokojenie prevažuje.

Napríklad v Severnej Amerike sa podarilo znížiť počty mužov trpiacich na vysoký krvný tlak, ktorí boli predtým bez lekárskeho dohľadu. V Austrálii, na Novom Zélande a Nové Guinei sa znížil počet žien s vysokým tlakom.

Bohaté krajiny podľa zistení odborníkov urobili zásadný pokrok v znížení počtu osôb s vysokým krvným tlakom a zvýšeným cholesterolom. Napriek tomu celkový počet ľudí s hypertenziou stúpol zo 600 miliónov v roku 1980 na takmer miliardu v roku 2008; k zvýšeniu tohto počtu prispelo aj starnutie globálnej populácie a zvýšenie počtu obyvateľov na Zemi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára