sobota 11. júna 2011

Ako je to s chudnutím a diétou ?


Jednou z hlavných príčin prečo diéty zlyhávajú je hlad. Preto kľúčovým hľadiskom vo vývoji efektívnych diétnych plánov je kontrola chuti do jedla. Viaceré štúdie zistili, že pridávanie kapsacinoidov do stravy znižuje potrebu príjmu energie počas nasledujúceho jedla, inak povedané zjedenie kapsacinoidov na raňajky donúti osobu zjesť menej kalórií na obed. Dramatickým príkladom schopnosti kapsacinoidov potláčať chuť do jedla je ilustrovaná v štúdii publikovanej v roku 2001 v British Journal of Nutrition (Yoshioka 2001); keď subjekty, ktoré jedli kapsacinoidov mali zápornú bilanciu energie hodnote 956 kalórií v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo.

Kapsaicín zvyšuje výdaj energie
Vo svojej podstate je strata hmotnosti jednoduchou záležitosťou: vydaná energia, vo forme spálených kalórií, musí prevyšovať energiu prijatú vo forme jedla. Avšak, ako hociktorý odborník na diéty môže dosvedčiť, o dosahovaní zápornej bilancie energie sa hovorí ľahšie ako sa dosahuje, hlavne keď s poklesom príjmu kalórií sa metabolizmus spomaľuje.

Poznáme 3 základné faktory spaľovania kalórií:
1. Základná hodnota metabolizmu

2. Telesná aktivita
Nový výskum žiaľ ale dokazuje, že samotné cvičenie napomáha k strate hmotnosti len do istej miery, pretože zvyšuje chuť do jedla, a preto spôsobuje zvýšenie spotreby kalórií (Cloud, 2009).

3. Výdaj energie pomocou termogenických potravín
Stravou vyvolaná produkcia telesnej teploty je jedným z troch faktorov, ktorý prispieva k dennému výdaju energie a premene tuku na využiteľnú energiu. Vedci zisťujú či je látka termogenická (t.j. či zvyšuje produkciu telesnej teploty) sledovaním zmien vo výdaji energie nasledujúcej po jej užití. V sérii štúdií zahrnujúcich ľudí uskutočnených na Tsukuba Univerzite v Japonsku a Laval Univerzite v Kanade bolo zistené, že výdaj energie významne vzrástol po tom čo subjekty zjedli jedlo obsahujúce kapsacinoidov (Yoshioka 1995, 1998, 2001).


Sledujte temu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára