piatok 16. marca 2012

Nekonecny boj s cukrovkou nema jasneho vitaza

Cukrovka rozhodne nepatrí medzi ochorenia, ktoré by sme mali brať na ľahkú váhu. Na svete celkovo trpí touto chorobou milióny ľudí, podľa stúpajúceho trendu, by to mohlo byť v roku 2025 podľa štatistík až 380 miliónov. Keďže nemožno cukrovku úplne vyliečiť, je veľmi dôležitá prevencia, ktorá nám v mnohých ohľadoch pomôže riziko jej vzniku znížiť.

Keď sa povie prevencia, mnohí si len odfúkne a pomyslí si, že to nie je nič nové. Aj keď mnohí ľudia na prevenciu rôznych ochorení, a tým aj na zdravý životný štýl, dbajú, nie je to bohužiaľ v takej miere, ako by si mnohí lekári priali, a to aj u cukrovky. Preto neustále na verejnosť apelujú a pripomínajú, že aj nenáročné preventívne kroky môžu riziko vzniku tejto nebezpečnej choroby výrazne znížiť, cituje server Women 's Health.

Športujte
Že je športovanie pre naše zdravie prospešné, vieme určite všetci. Nie všetci sa ale k pravidelnému pohybu dokážeme donútiť. Vedci sa preto snaží apelovať aj konkrétnymi číslami, ktoré uvádzajú, že 10% nárast svalovej hmoty znižuje riziko vzniku cukrovky až o 12%.

Podľa odborníkov je najvhodnejšie zaradiť do programu aspoň trikrát týždenne nejaké posilňovacie cvičenia (nemusí byť nijako náročné, môžete ho vykonávať aj doma) a zhruba dve a pol hodiny týždenne by sme mali vykonávať činnosť ako je napríklad plávanie, beh alebo jazda na bicykli.

Zoznámte sa s omega kyselinami
Úspešnou prevenciou v boji s cukrovkou sú aj omega 3 mastné kyseliny (tučné ryby). Ak sa teda ešte nepoznáte a ryby na vašom jedálničku chýba, skúste to čo najskôr napraviť.

Dostatočne spite
Chodíte spať až dlho po polnoci a ráno už s úsvitom vstávate? Možno vám to teraz nevadí, zo zdravotného hľadiska to však správne nie je. Dlhodobá nedostatočnosť spánku totiž môže byť akýmsi "zosilňovačom" vzniku tzv inzulínovej rezistencie. U jedincov s genetickou dispozíciou k vzniku ochorenia je to o to horšie. Z toho hľadiska teda lekári odporúčajú aspoň sedem hodín nerušeného spánku denne.

Jedzte dostatok vlákniny

Vláknina je nestráviteľnú zložkou, ktorá je dobrá nielen na trávenie, ale predovšetkým spomaľuje tok glukózy do krvného riečiska. Ak vás teda nabudúce prepadne chuť na sladké, skúste namiesto toho radšej ovocie či zeleninu bohatú na vlákninu.

Ak budete chcieť pre svoje zdravie urobiť ešte niečo navyše, môžete do pravidelného jedálnička zaradiť hnedú ryžu. Konzumácia dvoch a viac porcií také ryža týždenne znižuje riziko cukrovky až o 11 percent, uvádza štúdia uverejnená v Archives of Internal Medicine.

Nestresujte sa

Dlhodobý stres môže byť negatívnym faktorom pre celý rad závažných chorôb, vrátane cukrovky. Ak ste dlhodobo pod tlakom, skúste napríklad doma po práci na upokojenie relaxačnú hudbu, meditáciu, alebo si zájdite na masáž. Všetky tieto procedúry znižujú množstvo stresového hormónu a znižujú tak celkové množstvo cukru v krvi, hovorí Sheri Colberg-Ochsová, odborníčka na pohyb.

Vitamín D

Podľa výskumov je v boji s cukrovkou účinný aj vitamín D. Jeho dostatok pomáha predchádzať vzniku cukrovky 2. typu. Vystavenie pravidelnému (aj krátkemu) slnečnému žiareniu pokryje až 80% dennej potreby vitamínu D, pre doplnenie je vhodné do jedálnička zaradiť mliečne potraviny a ryby, v ktorých sa vyskytuje.

Podľa najnovších poznatkov, pomôcť môže aj Rembraco Slim.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára