sobota 28. mája 2011

Diéty trápia telo.

Posledné týždne pred letom vrcholí diétna horúčka. Každý chce byť štíhly a tipy na diéty sú veľmi diskutovanou témou. Ľudia si ich vystrihujú z časopisov, v ktorých bývajú predstavené z tej najlepšej stránky.
Sľubujú zázraky na počkanie v podobe prinajmenšom troch kilogramov dolu za týždeň. Niektoré vyzerajú skutočne neodolateľne: môžete jesť neobmedzene napríklad zmrzlinu a aj tak schudnete. Niektoré zase drasticky obmedzujú príjem potravy a trápia tak telo hladovkou.

Diéty sa neoplatia

Medzi diétami je však, samozrejme, rozdiel a nemožno ich hádzať do jedného vreca. Dodržiavanie diét odporúčaných lekármi má opodstatnenie a nemožno si ich zamieňať s bláznivými život ohrozujúci diétami s vylúčením niektorých typov potravín alebo len s minimálnym prísunom jedla počas dňa.

„Prísne vedecky sa pod pojmom diéta rozumie súbor výživových opatrení, ktoré majú odstrániť ťažkosti pacienta. Vylúčia sa napríklad ťažko stráviteľné a mastné jedlá, nafukujúce jedlá, prípadne potraviny s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín a cholesterolu,“ vysvetľuje odborník na výživu MUDr. Peter Minárik. „Ako diéta sa však v bežnom živote zvyknú označovať krátkodobé stravovacie redukčné opatrenia s prísnym obmedzením energie (kalórií) a živín,“ dodáva.

Lekári však s populárnymi časopisovými diétami nesúhlasia. Liečba obezity má byť komplexná a jej nevyhnutnou súčasťou je celoživotné dodržiavanie nízkokalorického stravovania s obmedzeným prísunom energie v potrave. To sa dá dosiahnuť zmenšením porcií konzumovaného jedla, výberom potravín s nižším obsahom tuku a cukru a následne s nízkym obsahom energie, ako aj správnym pomerom bielkovinnej zložky, sacharidovej prílohy a zeleniny na tanieri. Na správny stravovací režim si treba navyknúť, obľúbiť si ho a zabudovať do svojich celoživotných návykov. Iba takýmto spôsobom možno získať a udržať si nižšiu telesnú hmotnosť.

Lekári navyše tento typ diét neuznávajú: „Krátkodobé obmedzenie príjmu potravy a energie nikdy nevedie k dlhodobému udržaniu zdravšej telesnej hmotnosti. Nemajú teda žiadny klinický účinok a benefit pre obéznych ľudí,“ hovorí Minárik.

Zvlášť citliví na hladovky a prísne diéty sú podľa doktora Minárika starší ľudia, deti, mladí ľudia, tehotné a dojčiace ženy. Mali by sa im vyhýbať aj ľudia, ktorí trpia na niektoré ochorenia, napríklad vredovú chorobu žalúdka a dvanástnika, málokrvnosť, poruchy štítnej žľazy, alergie, dnu, cukrovku liečenú inzulínom. Držať diéty by nemali ani osoby, ktoré majú závažné ochorenie srdca, sprevádzané napríklad srdcovou arytmiou, alebo ak nedávno prekonali srdcový infarkt.

„Dôsledkom hoci aj krátkodobej hladovky môže byť vytvorenie žlčových kameňov; dehydratácia zase ohrozuje vznikom obličkových kameňov. Prísne redukčné diéty sa preto majú dodržiavať jedine po konzultácii s lekárom a pod jeho dohľadom,“ varuje špecialista na výživu.

Ako sa zdravo stravovať

Ľudia, ktorí chcú schudnúť a zdravšie sa stravovať, by mali staviť na vyváženú redukčnú stravu. Tá musí mať energetický obsah nižší, ako je aktuálna potreba jedinca, ktorý chce chudnúť.

Pozor si treba dať na príjem všetkých živín. Pri redukčnej výžive s denným obsahom energie pod 6 000 kJ sa dá totiž iba ťažko dosiahnuť plnohodnotný príjem všetkých vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Dopĺňať by sa mali formou výživových doplnkov. Doktor Minárik odporúča dopĺňať aspoň vápnik, vitamín A a D a železo. Dostatočný príjem bielkovín a nižší príjem tuku možno dosiahnuť výberom bielkovinových potravín s nízkym obsahom tuku ako nízkotučný tvaroh a syr cottage. Z mäsa a údenín je to chudé hydinové mäso, divina a predovšetkým sladkovodné a morské ryby a dary mora.

„Až na celkom ojedinelé a zdravotne odôvodnené prípady žiadne krátkodobé redukčné diéty neodporúčam, nech by boli akokoľvek populárne. A už vôbec nie z estetických dôvodov pod heslom štíhla do plaviek,“ uzatvára lekár.


Ako sa stravovať

  • Odporúča sa znížiť denný príjem energie v potravinách o 2 000 – 3 000 kJ
  • Denný príjem energie by mal vyzerať takto: ženy 5 000 – 6 000 kJ muži 7 000 kJ
  • Vyvážený musí byť pomer základných živín (bielkovín, cukrov a tukov)
  • Pozor! Ani v tej najprísnejšej diéte však nesmie úplne chýbať ani jeden druh živiny
  • Chudnúci ľudia často robia chybu, že napríklad úplne vylučujú z potravy tuk
  • Energetický pomer základných živín v redukčnej výžive by mal byť: bielkoviny: 20–30 % sacharidy: 40–50 % tuky: 20–30 %

Poradňa: Škodia zdraviu spaľovače tukov?

Radí Eduard Polakovič, kondičný tréner.

Podľahli ste televíznej reklame sľubujúcej bezbolestné schudnutie „pojedaním“ farebných tabletiek, no zázrak na počkanie sa nekonal? Vitajte v realite! Užívanie čoraz populárnejších spaľovačov tukov má zmysel len vtedy, ak ste pevne rozhodnutí obliecť si tepláky a začať so svojím telom niečo robiť.

Kedy siahnuť po spaľovačoch tukov?

Vo všeobecnosti sa odporúča začať s užívaním spaľovačov tukov až v momente, keď zistíte, že kilá nejdú dole prirodzenou cestou.. „Ja som jednoznačne zástancom spaľovania tukov kvalitnou a hlavne pravidelnou pohybovou aktivitou spolu so zmenou stravovania. Spaľovače tukov totiž nájdeme v prirodzenej forme aj v potravinách, napríklad v jahňacom či hovädzom mäse,“ hovorí kondičný tréner Eduard Polakovič.

Na čo si dať pozor?

Vhodný spaľovač tukov si treba vybrať podľa toho, ako intenzívne športujete a čo chcete tréningom dosiahnuť. „Najvhodnejšie sú pre ľudí trpiacich nadváhou a obezitou, prípadne vysokým podielom škodlivého LDL cholesterolu v krvi. Niektoré druhy, ako napríklad L–karnitín, pozitívne vplývajú aj na zlepšenie stavu pri poruchách metabolizmu lipidov či pri chronickom únavovom syndróme,“ hovorí E. Polakovič. V podstate všetky druhy prípravkov, okrem malých výnimiek, sú bez výrazných vedľajších účinkov. Treba však dodržiavať správne dávkovanie jednotlivých doplnkov. „Ľudia so zdravotnými problémami, ako sú dna a obličkové kamene, by nemali vôbec siahnuť po spaľovači Inosin, ktorý zhoršuje stav týchto ochorení,“ tvrdí odborník.

Ako trénovať?

Základom tréningu pri užívaní spaľovačov tukov je aeróbna činnosť. Či už budete behať, bicyklovať alebo korčuľovať, aeróbny tréning by mal trvať minimálne 30 minút. Je chybou si myslieť, že po užití spaľovačov tukov môžete dĺžku tréningu oklamať. Telo najskôr odbúrava zásoby sacharidov a tuky prídu na rad až po nich. Práve vďaka doplnkom výživy sa však po aeróbnej činnosti spáli tuku viac a výsledky vášho snaženia sa môžu dostaviť rýchlejšie.
 
Aj bez diéty a každodenného namáhavého cvičenia, s použitím jednej kávy Rembraco Slim, dokážete za mesiac schudnúť 5 - 8 kg. Viac info na stránke http://www.rembracoslim.com/.
 
Pre objednanie stačí kliknúť na http://www.rembraconetworking.com/default.aspx?ID=13120&languageID=1, vyplniť registráciu, objednať si a Vaše Rembraco Slim Vám príde až na adresu domov.