štvrtok 4. augusta 2011

Cholesterol nemá súcit. Polovica Slovákov je s cholesterolom nad normou !!!

Vy svoju hladinu cholesterolu poznáte?

Podľa veľkej štúdie, ktorá mapovala zdravotný stav slovenskej populácie v rokoch 1999 až 2004, má u nás takmer polovica obyvateľstva hladinu celkového cholesterolu vyššiu ako 5,2 mmol/l, čo je nad odporúčanú normu. Pritom svoju hladinu cholesterolu poznala len necelá tretina dospelých, častejšie ženy. Hladina cholesterolu a triglyceridov sa v 17. a 40. roku života zisťuje v rámci preventívnej prehliadky u praktického lekára a ak je niekto nad normou, sleduje mu ju príslušný odborník v rámci liečby.

Cholesterol a iné parametre zadarmo odmerajú aj v poradniach zdravia pri jednotlivých regionálnych úradoch verejného zdravotníctva (zoznam na www.uvzsr.sk). Priemerné hladiny cholesterolu stúpajú u mužov aj u žien s vekom. U mužov dosahujú najvyššie hodnoty vo veku 45 - 64 rokov, u žien takmer o 10 rokov neskôr, čo súvisí s nástupom menopauzy, keď sa skončí estrogénová (ženský pohlavný hormón) ochrana. Cholesterol spolu s fajčením a vysokým krvným tlakom patrí do smrtiacej trojky, čo sa týka najzávažnejších rizikových faktorov ochorení srdca a ciev.

Čo robiť, ak máte zvýšený krvný cholesterol:

- obmedzte spotrebu tukov, najmä živočíšnych (tučné mäso, maslo, masť, tučné syry, slanina, plnotučné mlieko)
- používajte rastlinné oleje ako olivový, repkový, slnečnicový, sójový
- používajte olivový olej označený ako extra panenský (extra virgin) či panenský (virgin), ktorý je lisovaný za studena, ak si na ňom nemôžete dovoliť variť, doprajte si ho aspoň do šalátov alebo si ním pokvapkajte pri raňajkách chlieb
- aspoň dva razy do týždňa konzumujte sladkovodné i morské ryby, nepripravujte ich však vyprážaním
- jedzte veľa rozpustnej vlákniny, ktorú obsahujú napr. ovsené vločky, zvýšte aj príjem strukovín
- obmedzte vnútornosti ako mozoček, pečeň, ľadvinky, držky, jazyk a pod.
- z mliečnych výrobkov si vyberajte najmä tie nízkotučné a kyslé (zakysanka, acidko, syry do 30 percent tuku v sušine), zabudnite na dressingy, majonézy, smotanu (na trhu je aj rastlinná smotana, tú môžete používať)
- jedzte mäso z hrabavej hydiny bez kože, kuracie a morčacie, ďalej králika, teľacie, zverinu, mladú jahňacinu, v obmedzenom množstve chudé hovädzie, červenému mäsu a údeninám sa však radšej vyhnite
- polievky a omáčky zahusťujte ovsenými vločkami, strúhaným zemiakom, prepasírovanou varenou zeleninou, namiesto bielej múky použite radšej kukuričný škrob
- uprednostňujte celozrnné pečivo a chlieb, nízkovaječné cestoviny z orechov zobkajte vlašské, lieskovce a mandle, slnečnicové, tekvicové semienka, vyhnite sa soleným orechom ako arašidy, pistácie, kešu
- stravujte sa pravidelne, 5 až 6 ráz denne, nehladujte ani sa neprejedajte denne zjedzte 300 až 400 g zeleniny a 200 g ovocia, odporúčané dávky dodržíte, ak budete zeleninu pridávať ku každému jedlu a ovocie jesť na desiatu, olovrant, prípadne ako druhú večeru
- cholesterol znižuje najlepšie surový cesnak, rozpučený cesnak nechajte vždy 10 minút postáť, aby sa v ňom stihli uvoľniť aktívne látky a do jedál ho pridávajte až na záver
- bylinkový čaj na znižovanie cholesterolu: 100 g koreňa púpavy, 100 g koreňa pýru, 100 g koreňa lopúcha a 50 g listu púpavy - z tejto zmesi dáme jednu polievkovú lyžicu na 5 minút povariť do 3 deci vody, odstavíme a necháme 20 minút lúhovať, scedíme a popíjame nesladený 3-4-krát denne po jedle
- zabudnite na hranolčeky, čipsy, huby nakladané v slanom náleve, zákusky, krémové torty, napolitánky, kokosové tyčinky, kandizované ovocie, ak chcete maškrtiť, vhodná je kvalitná horká čokoláda so 70 % obsahom kakaa
- dôležitá je pohybová aktivita 3 až 5 ráz týždenne po 30 minút, malo by ísť o aktívny pohyb, aby ste sa spotili, tempo však nesmie prekážať v plynulom rozhovore (tzv. aeróbna aktivita)
- nízkotučná, resp. nízkocholesterolová diéta nie je nijaká "nárazovka", ide o režim, ktorý je potrebné dodržiavať dlhodobo ako súčasť životného štýlu a týka sa nielen ľudí, ktorí už majú vyššie hladiny cholesterolu v krvi, ale v rámci prevencie aj zdravých, samozrejme, že občas možno "zhrešiť", dôležité je však dlhodobo sa držať hesla "všetko s mierou"


Ako sa teda účinne brániť ?



Šťastím v nešťastí je, že sa vďaka internetu otvoril trh, a tým aj prístup k informáciám a mnohým prípravkom zdravej výživy, ktoré zatiaľ na Slovensku budete iba márne hľadať. Jedným z takých produktov je aj výživový doplnok Rembraco Slim. (http://zdravakava.weebly.com/) Je preukázané, skúsenosťou konzumentov vo viac ako 20. štátov Európy, že denná konzumácia tohto nápoja dokáže, ak nie vyliečiť, ale minimálne korigovať hladiny škodlivého, ak chcete zlého, cholesterolu tak, aby ste neboli vystavený nutnosti medikalnej liečby. Respektíve ak ste už aj nastavený na medikáciu, výrazne sa podieľa na znižovaní tohto cholesterolu. Nehovoriac aj o ďalších potvrdených účinkoch na už spomínané rizikové faktory, spôsobujúce predčasný nástup srdcovo cievnych ochorení.

Rembraco Slim Vám brazílska spoločnosť REMBRACO, doručí priamo domov, na základe Vašej objednávky cez internet, na ich firemnej stránke. (OBJEDNAVKA)



(spracované zo zdrojov - http://koktail.pravda.sk; http://zdravakava.weebly.com/)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára