sobota 11. júna 2011

Serial o cholesterole. Čo (ne)robiť a (ne)jesť pri zvýšenom cholesterole...

Zvýšený cholesterol ohrozuje naše cievy aj srdce. Vzniká najčastejšie vďaka nezdravému jedálničku. Aspoň v tomto smere môžete riziko obmedziť.

Čo robiť pri zvýšenom cholesterole:
- znížte spotrebu tučného mäsa a údenín, nejedzte vnútornosti
- používajte rastlinné oleje, napríklad olivový, slnečnicový, sójový
- dávajte prednosť nízkotučným mliečnym výrobkom
- jedzte veľa zeleniny a ovocia, najmä v surovom stave
- uprednostnite celozrnné výrobky, ktoré obsahujú vlákninu
- zaraďte do svojho jedálneho lístka ryby aspoň dvakrát do týždňa (losos, makrela, sardinky)
- hýbte sa, ideálna je svižná chôdza
- obmedzte spotrebu cukru a konzumáciu sladkostí
- naučte sa zvládať stresové situácie
- jedzte mäso z hydiny bez kože
- polievky a omáčky zahusťujte ovsenými vločkami, strúhaným zemiakom, prepasírovanou varenou zeleninou, namiesto bielej múky použite radšej kukuričný škrob
- ak máte radi orechy, prednosť dajte vlašským, lieskovcom, mandliam, slnečnicovým či tekvicovým semienkam, vyhnite sa však soleným orechom, pistáciám a kešu orechom
- jedzte 5 až 6 ráz denne
- cholesterol najlepšie znižuje surový cesnak, cibuľa, paradajky, špenát, zeler či brokolica

Sledujte tému aj ďalej.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára