streda 8. júna 2011

Serial o cholesterole. Cholesterol nie je zabijak...

Cholesterol má väčšina ľudí zakódovaný ako látku, ktorá sa podieľa na vysokej úmrtnosti následkom srdcovo-cievnych chorôb. Tento mýtus o absolútnej škodlivosti cholesterolu je však nespravodlivý, pretože nič nie je výlučne čierne alebo biele. Ako je to s cholesterolom naozaj?

Áno, platí, že vysoká hladina cholesterolu v krvi je varovným signálom srdcovo-cievnych chorôb. To ste si zapamätali dobre. Cholesterol je tuk a v krvi sa nerozpúšťa. Naozaj sa ukladá na stenách tepien, a to je známy proces nazývaný ateroskleróza. Cholesterol má však v organizme aj svoje nezastupiteľné úlohy. "Nachádza sa v tele každého cicavca, aj toho najzdravšieho," vysvetľuje MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., zo Združenia pre zdravie a výživu. "Je prítomný v každej jeho bunke, pretože je jedným zo základných stavebných materiálov bunkových membrán. Z toho vyplýva, že každá bunka ho potrebuje na svoje normálne fungovanie."

V organizme sa nachádza približne 140 g cholesterolu, pričom vyše 90 % z tohto množstva obsahujú spomínané bunkové membrány. Za vznik aterosklerózy, známeho kôrnatenia tepien, zodpovedá len asi 5 % cholesterolu, ktorý prúdi v krvnej plazme. A práve spomínaných 5 % z celkového množstva v tele môže spôsobiť známu "vysokú hladinu cholesterolu v krvi" či ľudovo povedané, "mastnú krv", o ktorej sa toľko píše. U dospelého by sa optimálna hladina cholesterolu v krvi mala udržiavať v pásme od 3,5 do 5,0 mmol/l, u detí od 2,8 do 4,8 mmol/l. Nie je dobré mať cholesterol ani dlhodobo znížený, pretože nielen nadbytok, ale aj jeho nedostatok má mnohé negatívne prejavy.

Cholesterol navyše môže byť v laickom jazyku"dobrý" a "zlý". Ide o špeciálne nosiče, na ktoré je nadviazaný, nazývané lipoproteíny. HDL-lipoproteín robí v cievach poriadok a odvádza cholesterol z krvi do pečene a odtiaľ von z tela. Pečeňové bunky ako jediné v organizme majú totiž schopnosť zbaviť sa nadbytočného cholesterolu formou žlče. Aj preto cholesterol nadviazaný na HDL-nosič nazývame "osožný" alebo "ochranný" cholesterol a jeho hladinu zvyšuje najmä dostatočná fyzická aktivita. Naopak, tzv. LDL-cholesterol, ten "zlý", sa v prípade nadbytku usádza na stenách ciev a postupne ich upcháva. Jeho privysokú hladinu ani zďaleka nespôsobuje len príjem cholesterolu v potrave, ide o súhrn mnohých faktorov, ako sú genetické predpoklady, fajčenie, vysoký krvný tlak, stres, nedostatok pohybu.

Dôležité je preto zastúpenie jednotlivých foriem cholesterolu v krvi, ich vzájomný pomer. Ten je potrebné zistiť najmä v prípade, ak máte príliš vysokú hladinu celkového cholesterolu. Môže sa totiž – aj keď zriedkavejšie – stať, že máte veľa toho "dobrého", a to je v poriadku. Preto sa vyráta pomer medzi celkovým cholesterolom a hodnotou HDL v krvi a získava sa tak orientačný index vyjadrujúci možné riziko vzniku kôrnatenia tepien. Zvýšené riziko u mužov znamenajú čísla nad 4, u žien hodnoty nad 3,5.

Diétne odporúčania pri zvýšenom krvnom cholesterole sú známe, ide o dostatočný príjem ovocia, zeleniny, obilnín, orechov, strukovín či rýb. Vo všeobecnosti treba obmedziť spotrebu živočíšnych tukov a používať tuky rastlinné, vo zvýšenej miere jesť ryby. Pri úprave jedál uprednostňovať varenie, dusenie, grilovanie pred pečením, vysmážaním a fritovaním. Diéta a výživové odporúčania však nie sú všetko. Treba sa predovšetkým dostatočne hýbať, samozrejme vzhľadom na vek a zdravotný stav.

Malo by ísť o pravidelne vykonávanú športovú aktivitu (viac na strane XY), pri ktorej človek dosiahne istý počet úderov srdca za minútu a tento tep udrží aspoň pol hodinku tri razy do týždňa. Časom sa dosiahne tzv. tréningový efekt – po určitom čase počas rovnakej záťaže klesne srdcová frekvencia, zníži sa krvný tlak, stúpa HDL-cholesterol. Ľudovo sa tomu hovorí, že človek získa kondíciu. Dobrá "kondička" je najlepším liekom.

Odporúčané hodnoty "dobrého" a "zlého" cholesterolu (v mmol/l)

HDL-cholesterol
muži 1,0 - 1,4, ale optimálna hladina je viac ako 1,4
ženy 1,2 - 1,6, ale optimálna hladine je viac ako 1,6

LDL-cholesterol
obe pohlavia optimálna hladina je menej ako 2,5

Sledujte tému aj ďalej

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára