streda 8. júna 2011

Pri chudnutí sú dôležité centimetre v páse, nie kilá...


Viacerí odborníci na výživu a fitness tréneri váhu nepoužívajú a tento trik odporúčajú aj svojim zverencom.

Čím je obvod pása väčší, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť častejšieho vzniku rôznych zdravotných problémov...

Na prvom mieste by podľa nich mal byť pocit. Sú za to, že nabraté kilogramy nie je len vidieť, ale aj cítiť. Odvážte sa teda pred odhodlaním schudnúť a potom až keď cítite, že stačí. Údaj bude bonbónikom (za odmenu) a verte, že si ho tipnete takmer presne. Váhu odložte bokom, schovajte ju, aby ste ju nemali na očiach a nezvádzalo vás postaviť sa na ňu.

Vo všeobecnosti je totiž veľkou motiváciou neustále klesajúce číslo, no ak v istých hormonálnych výkyvoch vzrastá, vie spraviť poriadnu šarapatu, najmä v hlave, kde sa celé chudnutie rodí, ale často krát aj zaniká. Ďalším, menej stresujúcim ukazovateľom toho, či sme schudli alebo naopak pribrali, je oblečenie. Dierka na opasku alebo gombíky na blúzke okamžite signalizujú zdvihnutý prst. Zábavnou "váhou" je aj fotoaparát. Odfotografujte sa v tej istej pozícii, na tom istom mieste pred – počas a po.

Čím menej stresu vložíte do procesu chudnutia a budete sa vyvarovať slovku "musím", tým vyššie sú vaše šance. Chudnúť začnite spontánne, bez zväzujúceho záväzku. Pôjde to ľahšie. Dôležité je zvážiť cifru, na ktorú sa chcete dostať. Tú si potom pamätajte, často na ňu myslite a seba si predstavujte ako štíhleho človeka. Inak to zrejme nepôjde. Kto v úspech neverí, ťažko ho dosiahne.

Odborník na výživu, Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, si myslí, že na schudnutie štyroch centimetrov v páse stačí len "častejšie vstať zo stoličky". Istá štúdia na skupine ľudí v strednom veku preukázala, že tí, čo obmedzili počet hodín sedenia a vstali zo svojich stoličiek o niečo častejšie (hoci len na minútu), boli v páse štíhlejší o viac ako 2,54 centimetrov, ako tí, čo vysedávajú na stoličke dlhšie.

Bukovský sa tiež prikláňa k chudnutiu "podľa obvodu pása". Ten je preňho aj indikátorom zdravia. "Čím je obvod pása väčší, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť častejšieho vzniku rôznych zdravotných problémov, ako sú zápaly, vysoký krvný tlak, inzulínová rezistencia, vysoká hladina cukru v krvi a ukladanie tukových zásob na životne dôležitých vnútorných orgánoch," uviedol a dodal, že všetky uvedené faktory zvyšujú riziko vzniku cukrovky a srdcových ochorení.

Komu sa teda nechce zdravo stravovať ani pravidelne cvičiť, mal by sa zdvihnúť zo stoličky alebo z postele častejšie, ako potrebuje. Bukovský odporúča vstať raz za hodinu a komu chýba disciplína, nech použije pripomienkovač. Človek, ktorý presedí viac ako je zdravé, podľa štatistiky žije kratšie a riziko vzniku srdcových ochorení je uňho vyššie.

Podporiť schudnutie v páse možno aj popíjaním Rembraco Slim kavy, zaradením obilnín do jedálnička a pravidelným cvičením.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára