nedeľa 29. mája 2011

Máte vysoký cholesterol ?

Možno nemáte ešte ani tridsať, nejete klobásky a nezalievate každý deň alkoholom. Ako dostanete hladinu cholesterolu do normálu a predídete infarktu?

Nie všetok cholesterol je zlý. Bez určitého množstva by váš organizmus nefungoval. Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín či vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí organizmus sám. Zvyšok mu dodáte stravou. Podstatné je, aký máte v tele pomer medzi takzvaným dobrým a zlým cholesterolom.

ZASTAVTE SA NA TROJKE
Dobrý cholesterol sa označuje skratkou HDL. „Je to veľmi hustý lipoproteín, ktorý je závislý najmä od aeróbnej fyzickej aktivity. Organizmus chráni pred chorobami,“ vysvetľuje všeobecný lekár pre dospelých MUDr. Michal Kovár. „Lipoproteín s nízkou hustotou, LDL je považovaný za zlý. Vo veľkej miere zodpovedá za kôrnatenie tepien.“ Ak ho máte v tele veľa, usádza sa na stenách ciev, zužuje ich a znižuje ich pružnosť.
Zákerné je, že pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi nepociťujete žiadne ťažkosti. Presné hodnoty odhalí len lekár zo vzorky krvi. U zdravého dospelého človeka by sa mala hodnota LDL cholesterolu pohybovať do 3,0 mmol/l. Ženy pred menopauzou majú zvyčajne nižšiu hladinu cholesterolu ako muži, lebo ich estrogén chráni pred ukladaním tuku. Keď hormonálna hladina v tele prirodzene klesne, dostaví sa menopauza a cholesterol začne byť aj pre nežnú časť populácie väčšia hrozba.
Čo robiť
✓ Biely chlieb a pečivo vymeňte za celozrnné výrobky. Na raňajky ich prestriedajte s ovsenými vločkami či müsli s ľanovými semienkami.
✓ Najideálnejšou prílohou k hlavnému jedlu je naturálna ryža. Pokojne si dajte aj zemiaky, ale varené a nie pečené či hranolčeky. Z času na čas siahnite po bezvaječných a celozrnných cestovinách.
✓ Pečenú krkovičku, bôčik, slaninu, klobásy, údeniny vymeňte za chudé hydinové či hovädzie mäso a ryby. Na tých si pochutnajte aspoň dvakrát do týždňa. Raz si dajte mastnejšiu rybu, ako napríklad lososa, makrelu, haringa, a druhýkrát chudého pstruha alebo tresku.
✓ Klasické sladkosti nahraďte čerstvým ovocím.
✓ Vyhnite sa aj sladeným nápojom. Ideálna je voda a čaje.
✓ Vzdajte sa vysokotučných mliečnych výrobkov. Pozor si dávajte najmä na šľahačku a smotanové výrobky. Nahraďte ich nízkotučnými produktmi. Všetky by mali mať nižší obsah tukov ako 45 percent.
✓ Cibuľa, cesnak, paradajky, špenát, zeler či brokolica. To sú ideálni bojovníci proti vysokému cholesterolu. Zeleninové šaláty si pripravte kedykoľvek. Ak vám nechutia bez dresingu, pripravte ho z nízkotučného bieleho jogurtu a ochuťte bylinkami.
Jednou z možností, ako dostať choleterol pod kontrolu je aj zaradenie výživového doplnku Rembraco Slim. Rembraco Slim Cofee  je jedinečný funkčný nápoj, na báze s unikátnej extra čistej Brazílskej kávy, pestovanej v nadmorskej výške nad 1000 m.n.m. a dvoch ďalších výlučne prírodných substancií (Garsinia cambogia a Catechin). Pravidelným užívaním tohto funkčného nápoja, už po niekoľkých dňoch, začnete pomáhať svojmu organizmu. 
Vedecké poznatky z laboratórií a skúsenosti miliónov konzumentov Rembraco Slim Cofee vo svete potvrdili, výrazné detoxikačné účinky, úžasnú silu pri odbúravaní tukov z organizmu, pôsobenie na znižovanie hladiny cholesterolu a triglyceridov a úplne pohodlné a účinné znižovanie hmotnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára